-
Q?
Ce sa fac atunci cand imi sangereaza gingiile?
-
A.
Sangerarea gingiilor apare atunci cand dintii sunt incarcati de placa bacteriana, tartru, tesut de granulatie. Este bine sa va prezentati la medicul stomatolog pentru control si detartraj, periaj profesional, tratament al gingiilor, air-flow. Clinica noastra recomanda efctuarea acestor manopere la un interval de 6 luni.
Byo Dental Practice - Dentist Bacau -
Q?
De ce imi sangereaza gingiile?
-
A.
Sangerarea gingiilor apare atunci cand dintii sunt incarcati cu placa bacteriana si tartru, in cazul unei gingivite, parodontite, in timpul sarcinii (datorita modificarilor hormonale care apar in organismul dvs).
-
Q?
Imi pot vizita medicul stomatolog in timpul sarcinii?
-
A.
Daca este vorba de un control sau de o interventie de rutina, puteti vizita medicul stomatolog numai in semestrul II de sarcina. Daca este vorba de o urgenta, este bine sa cereti si sfatul medicului ginecolog. In perioada sarcinii este bine sa evitati manoperele sangerande, anestezia.
-
Q?
Cat timp dureaza efectul procesului de albire?
-
A.
Efectele albirii dureaza aproximativ 3 ani, dar variazaa in functie de persoana. Efectul se va pastra mai putin daca sunteti fumator, daca mancati sau beti produse care pot pata dintii.
-
Q?
Care sunt efectele secundare in cazul in care fac albirea dintilor?
-
A.
Efectul secundar cel mai intalnit dupa albirea dintilor este aparitia unei hipersensibilitati dentare temporare la rece, dulce, cald, hiperensibilitate ce dispare odata cu intreruperea tratamentului; se recomanda inaintea tratamentului de albire tratarea tutoror cariilor superficiale si profunde si efectuarea unui process de fluorizare. Mai pot aparea iritatii ale gingiei, pete albe pe gingie, senzatia de greutate in stomac datorita inghitirii unei cantitati de substanta.
-
Q?
Ce inseamna albirea dintilor?
-
A.
Albirea dintilor reprezinta o solutie conservatoare pentru rezolvarea discromiilor dentare (coloratii) usoare si moderate aparute pe dintii vitali si devitali. Albirea dintilor vitali consta in aplicarea produselor de albire pe suprafata smaltului dentar fara a afecta coloratia dentinei. Albirea dintilor devitali (fara pulpa) se face prin aplicarea produselor de albire in camera pulpara.
Metodele de albire cunoscute sunt:
- albirea in cabinet; rezultatele sunt mult mai rapide, dar produsele utilizate in acest scop sunt mult mai agresive.
- albirea la domiciliu “home bleaching” care se executa acasa de catre pacient cu conditia ca acesta sa fie initiat de un medic sau de o asistenta.
- procesul de albire dureaza mai mult, aproximativ 1-2 saptamani, dar protejeaza smaltul dentar;primele efcte sunt vizibile dupa 3-4 zile. microabraziunea.
-
Q?
De ce trebuie ca pulpa sa fie indepartata ?
-
A.
Cand pulpa infectata nu este indepartata, germenii microbieni se exacerbeaza si se ajunge la complicatii grave, ce necesita interventii mai laborioase (spre exemplu, rezectie apicala, procedura prin care se indeparteaza procesul infectios de la nivelul apexului dintelui impreuna cu o portiune din acesta) sau chiar la extractia dintelui compromis.
-
Q?
Ce se intampla daca pulpa este afectata ?
-
A.
Cand pulpa este afectata ea nu se poate reface singura, ea "moare". Cea mai frecventa cauza a afectarii pulpei este data de complicatiile unui proces carios profund sau de trauma severa suferita de un dinte. Ambele afectiuni pot favoriza ca germenii microbieni sa invadeze pulpa care lasata fara tratament, colecteaza, ducand la formarea unui abces, granulom sau chiar chist radicular
-
Q?
Ce este pulpa dentara ?
-
A.
Pulpa este un tesut moale ce contine nervi, vase de sange, fibrile si substanta fundamentala. Se gaseste in interiorul dintelui si se intinde de la coroana dintelui (pulpa coronara) pana la varful radacinii (pulpa radiculara) in osul maxilar
-
Q?
Ce este extirparea dentara ?
-
A.
Am constatat de multe ori ca exista confuzii in ceea ce priveste extirparea dentara, fiind confundata des de catre pacienti cu extractia dentara. Extirparea dentara reprezinta indepartarea de catre medicul stomatolog a pulpei dentare (corono-radiculare) a dintelui atunci cand aceasta este afectata. Cu multi ani in urma, dintii cu afectiuni sau boli ale pulpei erau scosi (extractie dentara), considerandu-se ca acestia sunt compromisi definitiv si nu mai pot fi salvati.
-
Q?
De ce este necesar periajul profesional?
-
A.
Placa bacteriană dentară este factorul principal al apariției cariei dentare și a parodontopatiilor marginale. Placa bacteriană este reprezentată de microorganisme ce aderă la suprafața dinților și nu poate fi îndepărtată prin jet de apă sau simpla clătire. Aderarea microorganismelor începe la doar o oră după periaj, în timp ce acumularea maximă are loc în 30 zile. Placa bacteriană poate fi observată ca un depozit de culoare alb-gălbuie, în special la baza dinților. Examinarea clinică se face în oglindă, analizând zonele colorate unde periajul a fost insuficient sau ineficient. Controlul se realizează de către pacient la 2-3 zile inițial, apoi o dată pe săptămână, până la corectarea periajului dentar.
-
Q?
Cand sa folosesc apa de gura?
-
A.
Apa de gură se folosește cam de două ori pe zi, după periaj și folosirea aței dentare. Are efect antibacterian, împiedică formarea plăcii bacteriene și are efect îndelungat până la 8 ore, oferind o respirație proaspătă. După folosirea ei, este indicat ca o jumătate de oră să nu se consume niciun aliment sau băutură.
-
Q?
care ste cea mai buna pasta de dinti?
-
A.
Atât timp cât pasta dumneavoastră de dinți conține fluor, marca nu are o importanță deosebită, indiferent că este sub formă de pastă, gel sau chiar pudră, sau că aceasta are o anume aromă. Toate pastele de dinți pe bază de fluor acționează eficient împotriva plăcii și curăță și lustruiesc smalțul dentar.
Dacă dantura dumneavoastră este hipersensibilă la fierbinte sau rece, luați în considerare posibilitatea utilizării unei paste de dinți proiectată special pentru dantura sensibilă, pastă de dinți care să conțină bicarbonat de sodiu și / sau peroxid de hidrogen (ambii agenți de curățire), acestea conferind cavității bucale o senzație plăcută de curat, de proaspăt, care poate reprezenta o motivare de a vă spăla mai des, însă adevăratul ingredient activ care protejează dinții dumneavoastră este fluorul.
Pastele de dinți noi oferă formule avansate de albire cu scopul de a îndepărta petele și de a face dantura mai albă și mai strălucitoare, deși nu pot egala nici pe departe eficacitatea unui tratament de albire profesional administrat sau prescris de un stomatolo -
Q?
Cum imi curat suprafetele interdentare?
-
A.
Mătasea dentară și alte produse de curățare inter-dentară îndepărtează placa bacteriană dintre dinți și de la baza gingiilor, zone în care periuța de dinți nu poate ajunge.
Dacă nu aveți acest obicei, nu este niciodată prea târziu să începeți. Când utilizați mătasea dentară țineți cont de următoarele sfaturi: introduceți ușor mătasea dentară între dinți și la baza gingiilor, nu trageți de ea cu putere. Formați un „c” în jurul marginilor dinților și mișcați ușor mătasea dentară înainte și înapoi de-a lungul dintelui, mișcând-o de dedesubtul bazei gingiilor până la capătul superior al dintelui.
Stabiliți o metodă de curățare a dinților pe care să o utilizați curent și nu uitați să curățați partea posterioară a ultimului dinte. Dacă utilizați produse de curățare inter-dentară, întrebați stomatologul cum să le utilizați corect astfel încât să evitați lezarea gingiilor. -
Q?
Care este modalitatea corecta de periere a dintilor?
-
A.
Perierea în profunzime de două ori pe zi și curățarea inter-dentară zilnică cu matase dentară sau alte produse de curățare inter-dentară ajută, în mod normal, la înlăturarea nivelelor normale ale plăcii. Țineți cont de aceste sfaturi atunci când vă spălați pe dinți. Țineți periuța de dinți la un unghi de 45 de grade de dinți și folosiți o mișcare înainte și înapoi, de-a lungul întregii danturi. Nu uitați să curățați suprafețele interioare ale dinților unde depozitele de placă bacteriană sunt în cantități mai mari și să curățați partea posterioară a dinților și limba.
-
Q?
Cum aleg periuta de dinti potrivita?
-
A.
Marca periuței de dinți nu este nici pe departe la fel de importantă ca tipul de perie, mărimea și forma capului, precum și frecvența cu care vă schimbați periuța. Vă recomandăm o periuță de dinți cu peri moi și cu capul mic. Perii moi sunt foarte importanți pentru sănătatea gingiilor.
Un cap mic vă permite să pătrundeți la fiecare dinte mai profund și este mai puțin probabil să provoace leziuni gingiilor. Frecvența zilnică a periajului dinților și înlocuirea periodică a periuței sunt aspecte mult mai importante decât marca pe care o alegeți. Vă recomandăm să vă înlocuiți periuța de dinți cel puțin o dată pe lună. Recomandarea noastră este să vă periați dinții de cel puțin două ori pe zi. -
Q?
Ce este tartrul?
-
A.
Tartrul sau piatra de pe dinți este un deposit organo-mineral de culoare galben-brună întâlnit atât la dantura permanentă, cât și la cea de lapte. Tartrul se formează în special pe suprafața interioară a dinților inferiori, pe suprafața exterioară a molarilor superiori, cât și pe suprafețele punților și protezelor dentare, a aparatelor ortodontice, precum și a zonelor unde dinții nu se pot curăța cu ușurință. Depunerea tartrului favorizează bolile parodontale, apariția cariilor, a respirației urât mirositoare, ducând în final la pierderea danturii. Pentru menținerea unei igiene adecvate și prevenirea problemelor dentare ulterioare trebuie vizitat medicul stomatolog pentru detartraj în mod regulat – o dată la 6 luni sau chiar o dată la 3 luni, în cazul fumătorilor.
-
Q?
De ce am nevoie de un tratament de canal?
-
A.
Atunci cand pulpa dintelui este infectata, nu mai exista posibilitatea de vindecare, imbolnavirea fiind ireversibila. Cea mai frecventa cauza de imbolnavire a pulpei dintelui o reprezinta fie o carie foarte profunda, fie o fractura dentara. Pulpa este atunci expusa la bacteriile din saliva care vor cauza infectarea acesteia. Un tratament de canal corect efectuat duce la salvarea dintelui bolnav, iar fara tratament de canal, atunci cand pulpa dintrelui este infectata, se poate ajunge la pierderea dintelui.
-
Q?
Care sunt simptomele ca am nevoie de un tratament de canal?
-
A.
Simptomele ca aveti nevoie de untratament de canal sunt: durere spontana si care nu trece nici la calmante, durere la masticatie sau la strangerea dintilor, sensibilitate la cald, rece, dulce, carie profunda, uneori aparitia unui abces.