Profilaxie/Preventie

Igiena dentara, cunoscuta si ca igiena orala, este procesul prin care se efectueaza igiena dentara preventiva pentru evitarea cazurilor de urgenta dentara. La baza igienei dentare se afla regimul de îngrijire dentara efectuat la domiciliu.

Perierea dintilor este deosebit de importanta, desi aceasta operatiune de sine statatoare nu va îndeparta calculul (cunoscut si sub numele de tartru sau placa) care se acumuleaza în timp. Depunerile de tartru trebuie îndepartate pentru a reduce riscul durerilor de dinti, cariilor, afectiunii parodontale sau chiar pierderii dintilor.

Tratamentul bolii parodontale – boala parodontala este o inflamatie a tesuturilor de sustinere a dintilor (gingie si os alveolar). Se manifesta la inceput prin sangerari gingivale, apoi mobilitate dentara si netratata , duce la pierderea dintilor si a osului alveolar subjacent.

In functie de tesutul pe care il afecteaza se imparte in gingivita (localizata la nivel gingival) si parodontita (localizata la nivel gingival si osos). Gingivita este cauzata de placa bacteriana si se vindeca dupa o igienizare atent efectuata in cabinet si continuata de catre pacient acasa. Parodontita din pacate nu este reversibila, ea afecteaza si osul subjacent gingiei dar poate fi tratata si oprita in evolutie  prin metode  chirurgicale si nonchirurgicale. In functie de tipul de defecte parodontale metodele chirurgicale urmaresc fie regenerarea tesuturilor pierdute, sau stoparea in evolutie a bolii.

Tratamentul bolii parodontale necesita pe langa o diagnosticare timpurie si tratament de specialitate o foarte buna colaborare a pacientului in privinta igienei bucale zilnice pe care pacientul o efectueaza acasa.

  • Detartrajul este realizat  folosind instrumentar ultrasonic, ce se bazeaza pe principiul vibratiilor mecanice de inalta frecventa. Detartrajul este urmat de periaj profesional, ce include folosirea unei creme speciale de indepartare a rezidurilor, a petelor, folosind perii la turatii adecvate.dental-ultrasonic-piezo-scaler-ce-fda-d5-fit-satelecDe multe ori aceste manopere sunt asociate cu folosirea unui aparat numit „Air-Flow” ce are ca principala calitate folosirea cu presiune la nivelul structurii dentare a unei pulberi de bicarbonat de sodiu, pulbere ce ajuta la indepartarea in totalitate a anumitor coloratii si a rezidurilor pe care detartrajul si periajul nu le pot inlatura.Dental_Equipment_Air_Prophy_Jet_AP100

Vizitele periodice la stomatolog sunt importante la orice vârsta în vederea mentinerii igienei dentare. Asociatia Stomatologica Americana recomanda pacientilor vizitele la medical stomatolog de cel putin doua ori pe an pentru mentinerea unei igiene dentare adecvate.

Comments are closed.